Risicovoet Diabetes Mellitus

Diabetes Mellitus is letterlijk vertaald uit het Latijn “honingzoete doorloop”. Dit doordat heel vroeger de behandelaars de urine van de patiënt proefde bij bepaalde klachten. Deze smaakte volgens hun zeer zoet omdat het lichaam niet in staat was de suikers op te nemen.

Als medisch pedicure moeten wij zeker iets weten over suikerziekte (diabetes mellitus). Het is zelfs een van de examens om medisch pedicure te worden. We moeten weten wat Diabetes Mellitus is, hoe het eventueel kan ontstaan, en welk effect kan deze ziekte hebben op de voeten? Over deze kennis hoort een medisch pedicure te beschikken. We moeten weten hoe we met deze voeten moeten omgaan en waar we op moeten letten. We staan in contact met andere disciplines, en houden elkaar op de hoogte. We houden uw voeten nauwkeurig in de gaten en verwijzen, indien nodig, u naar uw huisarts. 

Wat is diabetes mellitus?

Diabetes is een stofwisselingsstoornis.  Door onvoldoende insulinewerking waardoor een verhoogde bloedglucosespiegel ontstaat. Elke cel van ons lichaam heeft insuline nodig om goed te functioneren. De alvleesklier (pancreas) geeft insuline af aan het lichaam. Deze functie kan verstoord zijn. De insuline kan van slechte kwaliteit zijn, of er wordt te weinig insuline aangemaakt. Bij Diabetes type 1 wordt de insuline opgeruimd door het lichaam omdat het lichaam dit niet meer ziet als een lichaamseigen stof. U kunt het zien als een codering foutje.

Als u een te hoge bloedsuikerspiegel heeft kunt u last hebben van: veel dorst, dus u gaat meer drinken om vervolgens veel te plassen. Jeuk, blaasontsteking, vermoeidheid en energieverlies omdat de cellen niet voldoende suikers krijgen. Andere klachten zijn: Infecties, vermagering, wazig zien of trillen omdat de suikerspiegel daalt. Een hyper of een hypo is geen onbekende term bij een Diabeet. In het geval van een Hypo moet u snel wat eten. Dit kan gevaarlijk voor uw gezondheid zijn, indien u te lang wacht met eten.  Als u last hebt van een hyper, dan kunt u het beste veel water drinken of meer bewegen zodat de te grote hoeveelheid suikers in het lichaam verbrandt of via de urinewegen uitgescheiden worden.

De gevolgen van suikerziekte kan helaas zeer ernstig zijn. De kleinere en grotere bloedvaten kunnen aangetast worden. Wonden genezen slechter en door de versuikering van de vaten.  De zenuwen (neuropathie) kunnen ook minder functioneren met als gevolg dat u niet alles meer kan voelen in handen of voeten. Een wondje onder u voet, dat u niet meer voelt, kan grote gevolgen hebben. Controleer daarom dagelijks uw voeten en schoenen. Het is verstandig om niet met blote voeten te lopen. Als u voor behandeling in onze praktijk komt zullen wij u voorlichten van wat u het beste kan doen, en wat u vooral NIET moet doen.
 
Als u voor de eerste keer in onze praktijk voor een behandeling komt, wordt er een anamnese en een intake gedaan. Wij brengen alles in kaart en zorgen, samen met u, dat uw voeten het minst risico lopen.

Bij de meeste verzekeringsmaatschappijen wordt een pedicurebehandeling deels of geheel vergoed. U moet dan wel een aanvullende ziektekostenverzekering hebben. Daar komt bij dat u uw voeten wel laat behandelen bij een medisch pedicure of een pedicure met de medische aantekening.

Testen PS met het mono filament
Testen PS met het mono filament
Icon Nijssen Media