Massages

Allang was bekend dat massage een uitkomst biedt bij spierspanning en spierpijn.

Uit recent onderzoek blijkt dat wekelijks een massage zelfs helpt bij het voorkomen van ontstekingen in spieren. En dus ook helpt bij het voorkomen van rugklachten. Daarom is het ook een goede manier om te herstellen van een blessure. Het lijkt er volgens het onderzoek zelfs op dat massage hetzelfde doet als bepaalde pijnstillers.

Rugpijn bevindt zich vaak bovenin bij de schouders en bij de nek of juist onderin de rug, de zogenaamde lage rugklachten. De schouders en nek zijn plaatsen waar psychische spanning zich vastzet. Bij lage rugpijn denkt men al gauw aan verschoven wervels of zenuwen die bekneld zitten. Gelukkig is dit lang niet altijd het geval en wordt de pijn veroorzaakt door kleine spierknopen. Spierknopen geven vaak rugpijn. Pijnlijke plekken in de rug voelen vaak als een ‘knoop’ aan. Dit is een spierverharding, een plek waar zich afvalstoffen hebben opgehoopt. Deze spierverharding vermindert een goede doorbloeding en moet dus los worden gemaakt om de rugpijn weg te nemen. Rug massage kan enorm verlichten. Door druk uit te oefenen op de spieren worden ze los gemasseerd de doorbloeding gestimuleerd en zo kunnen de afvalstoffen worden afgevoerd. De rug massage zal uiteindelijk een ontspannend effect hebben en de doorbloeding herstellen.

In beweging blijven is een goede manier om van de pijn af te komen, bijvoorbeeld door regelmatig een stukje te lopen. Maar doe het rustig aan, door te veel bewegen kun je je geplaagde spieren juist weer overbelasten.

Een warme douche of kruik helpt de spieren te ontspannen. Daarnaast is een goede massage van de rug om de spieren goed te doorbloeden een weldaad voor de rug. Een wekelijkse massage, zal pijn en het functioneren van mensen met chronische rugpijn verbeteren.

Massage geeft ook een belangrijk rustmoment in ons hectische leven. Je hoeft geen klachten te hebben om jezelf te trakteren. Om de zoveel tijd zou je jezelf een goede massage moeten gunnen, om lekker in je vel te zitten. Belangrijk is een goede balans tussen spanning en ontspanning.


Ontspanningsmassage

Ontspanningsmassage is heerlijk, spanning en stress vallen van je af. In deze jachtige tijd, even een moment voor jezelf. Massage heeft zowel lichamelijk als geestelijk op een positieve manier invloed op je lichaam. De massage bestaat uit een combinatie van strijken, drukken, kloppen en kneden. Een heerlijk geurende olie en een warme omgeving dragen bij aan ontspanning.

De effecten:

 • De ontspanningsmassage stimuleert de doorbloeding van de weefsels, voert afvalstoffen af en verbetert de stofwisseling van de spieren. Een ontspannen lichaam herstelt ook sneller van overbelasting.
 • Een ontspannende lichaamsmassage is meer gericht op de huid en zal dus geen echte spierklachten verhelpen, maar een ontspanning geven in de bovenste spierlaag en dus in het lichaam. Deze massage wordt uitgevoerd met olie op de huid, met rustige en lange massagegrepen.
 • Door de ontspanning van het lichaam kunnen allerlei gevolgen van stress (bijvoorbeeld chronische vermoeidheid, stijve rug en nek, spanningshoofdpijn, slaapproblemen) worden verlicht. Een ontspanningsmassage kan, zowel geestelijk als lichamelijk heel goed preventief werken voor het behoud van een goede gezondheid.

Ontspanningsmassage werkt het best wanneer u lichamelijk en geestelijk kunt ‘loslaten’. Ontspanningsmassage helpt ontstressen en is sterk gericht op welzijn. Door te ontspannen kan energie beter doorstromen. Lichamelijke ontspanning leidt vaak tot geestelijke ontspanning. Na een enkele massage voelt u het verschil vaak al. Ontspanningsmassage is meestal als losse sessie te ondergaan.


Hotstone Massage

De stenen:
De hotstone massage wordt gegeven met basaltstenen, dit zijn vulkanische stenen die door invloeden van water en zand door de eeuwen heen glad gepolijst zijn. Basaltstenen zijn zeer rijk aan ijzer en magnesium. Hierdoor wordt de warmte zeer goed vast gehouden en geleidelijk weer afgegeven. De stenen worden in water verwarmd, tot ongeveer 55°C. Effecten van een hotstone massage: Door de combinatie van warmte en beweging dringt de massage diep in de spieren waardoor deze ontspannen. De doorbloeding verbetert; aanvoer van voedingsstoffen en afvoer van afvalstoffen verbetert. Ook het lymfestelsel verbeterd in functioneren. De warmte geeft een zeer aangenaam gevoel. Een Hotstone massage zorgt voor een diepe ontspanning, stimuleert de orgaanfuncties en activeert het zelfherstellende vermogen van het lichaam. Het lichaam wordt in balans gebracht.

De hotstone massage is een weldadige massage, maar kan ook negatieve bijwerkingen hebben en is helaas niet voor iedereen geschikt. Bij bepaalde aandoeningen zoals een ontsteking of trombose wordt hotstone massage afgeraden. Ook het gebruik van bepaalde medicijnen gaat niet altijd goed samen met een hotstone massage.

Na de massage is het van belang dat er voldoende water gedronken wordt. Een volledige hotstone massage aan de voor- of achterzijde van het lichaam duurt 90 minuten. Een deelmassage van ca. 45 minuten is ook mogelijk.

Wanneer een hotstone massage:
Hotstone massage wordt aanbevolen bij:

 • spanningen
 • stress
 • spierpijn
 • spijsverteringsproblemen
 • doorbloeding problemen
 • gewrichtsproblemen
 • fibromyalgie
 • je (laten) verwennen


Aromatherapie en -massage

Aromatherapie biedt veel voordelen. Men kan er een oppepper van krijgen of juist van kalmeren. Het is geschikt voor jong en oud om zich beter te voelen of om gezond te worden.

Aromatherapie werkt ook preventief op allerlei klachten omdat het het immuunsysteem kan versterken en de negatieve effecten van stress kan verlichten. Het leven vergt vaak veel van ons lichaam en onze geest. Stress en ziekte gaan vaak hand in hand. Aromatherapie heeft geweldige effecten op het gebied van welzijn en zorgt ervoor dat spanningen en zorgen los gelaten kunnen worden. De geur van etherische oliën kan tal van lichamelijke en emotionele klachten verlichten. Hierbij kun je denken aan hoofdpijnklachten, het concentratievermogen en het geheugen kunnen verbeteren en kan helpen ontspannen na een lange dag. Massage is een goede manier om de oliën in het lichaam te brengen. Massage verhoogt ook de genezende werking van aromatherapie.

Welke klachten kunnen behandeld worden met aromatherapie:
Aromatherapie werkt eerder op de persoon als geheel dan op een bepaalde klacht. Men heeft aangetoond dat aromatherapie bijzonder geschikt is voor klachten die samenhangen met stress, spierpijn en reuma, spijsvertering, menstruatie of menopauze, angst, slapeloosheid en depressiviteit bij zowel volwassenen als kinderen. Etherische oliën uit planten hebben therapeutische eigenschappen die kunnen worden ingezet om de gezondheid te verbeteren en ziekten te voorkomen. Enkele populaire oliën zijn lavendel (troostend, kalmerend), rozemarijn (opwekkend), tea tree (ontsmettend) eb ylang ylang (vertrouwen, geborgenheid).